måndag 31 oktober 2011

Skolors licensdjungel

Det börjar finnas ett akut behov att reda ut utbildningsanordnares licenser och rättigheter/skyldigheter. Som läget är nu finns det bara de kommersiella aktörerna som bestämmer reglerna och skickar ut kravbrev till skolor. (Information på svenska finns inte att få.) Som ett exempel kan vi ta scanningslicensen som jag skrivit om tidigare. 3,50 per elev. Tidigare har man på högre nivå försett skolor med en kopieringslicens. Den finns förstås kvar men detta blir en tilläggskostnad som faller på skolorna. Är det värt det kan man ju fråga? Eller borde den nya licenssen ersätta den gamla.
Ett annat exempel är licensen för förevisning av film i skolor. 3,15 per elev. Gäller bara rätten att visa filmer och bara vissa företag. Filmen måste man skaffa själv. Här bör påpekas att citaträtten ju även gäller film så ett klipp kan man visa utan detta. Lägger vi ihop dessa summor i en skola med 500 elever blir det att betala dryga 3300€ per år. Ganska mycket pengar om man slår ihop summan för alla skolor.
Nu skulle det vara dags att på hög nivå tillsätta en organisation som försvarade skolornas rättigheter och sköter förhandlingar mot dessa organisationer som representerar producenterna för de vill ju så klart tjäna så mycket som möjligt. Vem som ska ta itu med det är dock oklart. Som vi såg med "Äventyret på nattåget" så går ju åtminstone Utbildningsstyrelsen och Undervisningsministeriet mera film- och musikbranschens ärenden.
Hur som helst börjar det vara bråttom att få  rimliga avtal gjorda för nu är det undervisningen som lider mest av oklara eller orimliga spelregler.

Inga kommentarer: