tisdag 6 november 2012

Hetsjakt i sociala medier

Rätt ofta ser man varningar för misstänkta personer som försökt kontakta barn både i sociala medier och i klassisk media. Här ett exempel från igår.
Säkert i bästa välmening och bör nämnas att jag inget vet mer om denna händelse än vad som står här. Tyvärr gäller det ofta även alla andra. Kan vara ett uppskrämt barn som misstolkat en situation eller en vuxen som överreagerat på ett barns berättelse. Kan även vara precis som här står.  Men ofta vet ingen och så hetsar man upp varandra vilket bra kan utläsas i kommentarerna om vad som borde göras med denna person och hur man "håller ögonen öppna".


Ofta kontaktas myndigheter inte alls eller som i det här fallet  kontaktas de i andra eller tredje hand och får bara den information  som redan florerar på nätet.
Här skulle jag nog råda alla att inte överreagera utan handla rationellt. Vet man verkligen något så meddela polisen. Vet man inte, eller hör diffusa rykten, så bör man nog ta reda på mer innan man skrider till åtgärder eller sprider vidare. I de flesta fall har dessa situationer en helt logisk förklaring och har de inte så gör denna ryktessprdning  bara att det är svårare att upptäcka riktiga problem.

Inga kommentarer: